T. Malatinský: „Slovensko je na prípadný výpadok dovozu plynu a ropy pripravené“

13.04.2014 Bratislava

(Bratislava – 11.4.2014) – Na pôde MH SR sa dnes uskutočnilo rokovanie k aktuálnej situácii na Ukrajine a jej možných dôsledkoch na energetickú bezpečnosť Slovenska za účasti zástupcov všetkých relevantných prevádzkovateľov ropných a plynárenských infraštruktúr. Na rokovaní boli aj zástupcovia Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky. Rokovanie viedol minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský.


„Chcem ubezpečiť občanov krajiny, že Slovensko je po technickej stránke plne pripravené na riešenie situácie, ktorá by nastala v prípade obmedzenia alebo prerušenia dodávky ropy a plynu“, zdôraznil po rokovaní minister T. Malatinský.

Aktuálna situácia v zásobovaní zemným plynom na Slovensku je štandardná a prebieha v zmysle platných zmlúv. „V prípade, že by prišlo k obmedzeniu alebo prerušeniu dodávky bude možné využiť plyn, ktorý je v súčasnosti uskladnený v podzemných zásobníkoch a vzhľadom na miernu zimu je vo výrazne väčšom objeme, ako tomu bolo minulý rok“, povedal v tejto súvislosti minister T. Malatinský.

V súčasnosti je v zásobníkoch 1,7 mld. m3 plynu. Ide o celkový objem, ktorí uskladňujú zákazníci so zmluvným vzťahom s prevádzkovateľmi zásobníkov. Predpokladané obdobie, počas ktorého by bolo možné využívať tieto zásoby je pri súčasnom charaktere počasia cca 140 dní.

V prípade ropy a ropných produktov je situácia podobná. Slovensko má v súčasnosti k dispozícii objem zásob ropy a ropných výrobkov vo výške 150 dní, pričom tieto pozostávajú z núdzových zásob ( 97 dní) a z komerčných zásob spoločností Transpetrol, a. s. a Slovnaft, a.s.

„Zároveň sme prediskutovali alternatívne možnosti prepravy plynu z Českej republiky alebo Rakúska a pripravenosť spoločnosti eustream, a.s. na takúto situáciu. Kapacity, ktoré sú k dispozícii na vstupe na Slovensko aktuálne výrazne prekračujú priemernú dennú spotrebu“, pripomenul T. Malatinský a v prípade dodávok ropy doplnil: “V čase krízy je možné využiť alternatívny prepravný koridor – ropovod Adria. Ropovod má v súčasnosti kapacitu 3,5 mil. ton ropy ročne. Po rekonštrukcii sa táto kapacita navýši na 6 mil. ton ropy ročne.“

Stanislav Jurikovič
hovorca ministra hospodárstva SR
 

Vyberte región